Caută

Și dacă tu ești lumina?

„Cu câțiva ani în urmă, eram într-un autobuz care traversează orașul New York, în timpul orei de trafic maxim. Mașinile de-abia se mișcau. Autobuzul era plin de oameni înfrigurați, obosiți, profund iritați unii de ceilalți, și de lume cu totul. Doi bărbați se răsteau unul la celălalt despre un brânci, care ar fi putut să fie intenționat, sau nu. O femeie însărcinată a urcat și nimeni nu i-a oferit un loc să se așeze. Furia plutea în aer; niciun strop de compasiune nu găseai. Însă, în timp ce autobuzul se apropia de Seventh Avenue, șoferul a pornit interfonul. „Oameni buni”, a spus el, „știu că ați avut o zi dură și că sunteți frustrați. Nu pot să fac nimic cu vremea sau cu traficul, dar uite ce pot face eu. Voi întinde mâna fiecăruia dintre voi, pe măsură ce vă apropiați pentru a coborî din autobuz. Când veți trece pe lângă ea, dați drumul în palma mea problemelor voastre, ok? În seara asta, nu luați cu voi problemele acasă la familiile voastre, lăsați-le cu mine. Drumul meu trece pe lângă râul Hudson și când voi ajunge pe acolo, mai târziu, voi deschide fereastra și voi arunca problemele voastre în apă.”


A fost de parcă o vrajă s-a ridicat. Cu toții au izbucnit în râs. Fețele lor au strălucit cu încântare uimită. Oameni care pretindeau în ultima oră că nici nu-și observă unii altora existența, dintrodată își rânjeau gen - ce-i cu ăsta, e pe bune?

Oh, da, era pe bune.


La următoarea oprire, exact așa cum a promis, șoferul a întins mâna, cu palma în sus, și a așteptat. Unul câte unul, navetiștii care ieșeau din autobuz își puneau mâna ușor deasupra lui și mimau gestul de a lăsa ceva în palma lui. Unii râdeau făcând asta, unii dădeau să plângă, dar cu toții au făcut-o.


Șoferul a repetat ritualul acesta încântător la următoare oprire. Și la următoarea. Pe tot drumul până la râu.


Trăim într-o lume dură, prieteni. Uneori e extra-dificil să fii o ființă umană. Uneori ai o zi proastă. Uneori ai o zi proastă care te ține câțiva ani. Te străduiești și nu reușești. Pierzi serviciul, bani, prieteni, credința și iubirea. Ajungi martor unor evenimente oribile așa cum ți-s prezentate la știri și devii temător și retras. Sunt momente când totul pare învăluit în întuneric. Tânjești după lumină, dar nu știi unde s-o afli.


Dar dacă tu ești lumina? Și dacă tu, chiar tu ești acel agent al iluminării pe care îl cere, cu implorare, o situație întunecată? Aceste lucruri m-a învățat șoferul de autobuz - că oricine poate fi lumina, în orice moment. Tipul acesta nu era vreun pol de putere. Nu era un lider spiritual. Nu era vreun influencer cunoscător al social-media. Era un șofer de autobuz, unul dintre cei mai invizibili muncitori ai societății. Dar el deține o putere reală și a folosit-o atât de frumos în beneficiul nostru.

Când viața se simte deosebit de sumbră sau, mai ales, când eu mă simt lipsită de putere în fața problemelor lumii, mă gândesc la acest bărbat și mă întreb „Ce pot face, chiar acum, să fiu lumina?” Bineînțeles, nu pot eu personal să sfârșesc războaiele cu totul sau să rezolv încălzirea globală sau să transform acele persoane jignitoare în cu totul alt soi de creaturi. Cu siguranță nu pot controla traficul. Dar am o oarecare influență asupra persoanelor cu care am o interacțiune, chiar și dacă nu vorbim sau nu ne aflăm vreodată numele unul altuia.


Nu contează cine ești sau unde te afli sau cât de banală sau grea pare situația, eu cred că poți ilumina lumea ta. De fapt, eu cred că aceasta este singura cale prin care lumea poate fi iluminată - cu câte un act strălucitor de grație, unul câte unul, tot drumul până la râu.” ~ Elizabeth Gilbert


28 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Am fost învățați (și ce școală bună avem) că „să știi” înseamnă că ai „răspunsul corect” din punctul de vedere al celui care îți cere răspunsul, în forma și structura în care ți-a fost predat. Eventua

Clauza din cartea Catch-22 era ingenios de simplă - prin regulamentul armatei, în timp de război, orice pilot putea să ceară să fie lăsat la sol pe motive de nebunie, dar însăși preocuparea pentru pro

Access Bars®, ca prim pas și esență a tot ce este astăzi Access Consciousness® - a putut să apară în momentul în care Gary Douglas, fondatorul Access Consciousness®, a început să caute ceea ce ar fi f